Galéria ajánló

Email Jelszó
Belépés
Nincs még felhasználói fiókod?
Hírek » Élet&Stílus Magazin

2016-09-20 10:36:36
Élet&Stílus Magazin

"A tudás mellett inspirációt is kapok."

Élet&Stílus Magazin

Hudák Mátyás, a Balatonfüred - Csopaki borvidék fiatal borásza

Hogyan lesz valaki szűkebb környezetében "Az év fiatal borásza" cím birtokosa és mit jelent egy ilyen hegyközségi szintű elismerés?

Az első és legfontosabb, hogy az ember szőlőt neveljen és bort készítsen. Második lépés, hogy a hegyközségi borversenyre az elkészült borait nevezze és a harmadik, hogy ott ezek a borok szerepeljenek a legjobban. Egyszerű. Fontosak az erős gyökerek helyben, ebből mindig lehet táplálkozni. Az évtizedek során kialakult baráti, szakmai társaságot támogatni és óvni kell, a hegyközségi, borvidéki elismerés jelenthet alapot egy szélesebb körű sikerhez. A szőlőtermesztés és borkészítés társas műfaj. Egy ember készíthet magának, családjának szép borokat, de megélni ebből a hivatásból, illetve átfogót alkotni egyedül nem lehet. Sok tevékenységi területen kell helyt állni. A maximumot nyújtani ma a mi szakmánkban véleményem szerint 3-5 fős, ideiglenes munkacsúcsok idején bővülő szakembergárdák tudják 10-15ha ültetvényen. Mi ezt szeretnénk! A helyi siker a legfontosabb, minden más siker alapja.

Boraik rendszeresen megjelennek a Nemzeti Borkiválóságok könyvében. Nevezhető-e ez nagyobb sikernek, mint egy hegyközségi elismerés? Mely boraik nyerték el eddig a Nemzeti Borkiválóság címet?

Egymást kiegészítő, szép elismerések. Természetesen az Országos Borszakértő Bizottság munkáját nagyobb publicitás övezi. Először Csopaki Olaszrizling borunk került a Nemzeti Borkiválóságok közé. Őt követte Irsai Olivérünk, majd két vörösbor, a szintén csopaki Cabernet Sauvignon és egy házasítás, az Individuum Cuvée névre keresztelt vörös csúcsborunk, legutóbb pedig Kékfrankos Rosénk ízlett meg a Borszakértő Bizottság tagjainak is.

Egyes szám harmadik személyben említi az Olaszrizlinget, nem egyszerű tárgyesetben.

Az lehet az oka, hogy régóta foglalkozunk komolyan a fajtával borvidékünk egyik legjobb adottságú ültetvényén.

Hogyan jut el egy fiatalember odáig, hogy a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet nyer?

Erős alapok, jó háttér kell, valamint nemzetközi kitekintések sora és olyan szakemberek, akiktől a tudás mellett inspirációt is kapok.

Kik ők?

A családom. Édesapám, az Ő barátai, kollégái és tanáraim, akik között olyanok is vannak, akikkel bár soha nem találkoztam, sikerük mégis erős motivációt jelentett számomra.

Név szerint?

Hudák Zoltán, Gubicza Ferenc, Baksa Erzsébet, Kállay Miklós, Magyar Ildikó, Pásti György, Sárdy Diána, Konyári János, Nickl Olga, Zilai Zoltán, stb.

Amikor valaki helyben, országosan és nemzetközi versenyben is kiemelkedőt nyújt, milyen további szakmai célokat tűzhet maga elé?

A célok fontosak. Jól kell megválasztani őket, hogy elérhetőek legyenek! A legjobb, ha nehezen elérhetők! Természetesen vannak további céljaim. Legfontosabb a magas minőségi kritériumoknak továbbra is megfelelni a hivatásomban, illetve a kritériumrendszert fejleszteni. Második egy kis szőlő és pince Tokajban, hogy kínálatunk csúcsára Tokaji Aszút készíthessek.

További hírek

Újborünnep a Társaskörben
Újborünnep a Társaskörben

November 11-én, Óbudán

Budapest Borfesztivál
Budapest Borfesztivál

A Budavári Palotában